Distinși colegi,

Sunt onorată să vă invit la lucrările celui de al II-lea Congres Naţional al Societății Endocrinologilor din Republica Moldova cu participare internațională, ce își va desfășura lucrările în perioada 04.10 – 05.10.2019 la Chișinău, în inima Moldovei. Aici, unde sub ghidajul preafrumoasei toamne vom redescoperi corpul uman ca fiind compus din două mari entități, așa precum îl cunoaștem- anatomia esențială pentru viață și cea de a doua- latura spirituală prin prisma portului popular ca expresie a codului genetic romînesc, ce ascunde forma vieții, vîrstei, bucurii și zbuciume, ce vorbesc despre un timp dincolo de timp.

De mă refer la domeniul medicinii sau la viața cotidiană, nucleul vibrațiilor îl constituie omul, care e ființa supremă dotată cu conștiință și care acum ca niciodată este în căutare de sine, fericire și împlinire sufletească. În alergarea noastră continuă spre o viață mai bună, care s-a dovedit a fi o fugă permanentă de noi, cuvîntul ,,durere,, a devenit parte din rutina zilnică și în lipsa rețetei miraculoase de vindecare ești disprețuit ca doctor. Trăim într-un prezent sufocant, unde cristalele de nisip parcă s-ar scurge contra noastră și suprapunîndu-se una cîte una înalță un munte de povară ce se răsfrînge necondiționat asupra întregii societăți.

Ne-am adunat astăzi aici, pentru a tăia din respirația accelerată de timp, pentru a da un răgaz de a ne privi integru și de a construi noi perspective ce ar întări imunitatea omului căpturat de el însuși.

Vă mulțumesc pentru acceptul de a participa la această reuniune de suflet în cadrul tematicii medicale, unde cele mai recente abordări endocrine și metabolice se vor aranja într-o formulă unică de îmbunătățire a calității vieții pacientului, servind aburul de lumină la orizontul tomnatic.

Vă doresc o toamnă în nuanțe calde!

Președintele Societății Medicilor

Endocrinologi din Republica Moldova Zinaida Alexa